Werkwijze

Werkwijze Osteopaat

Elk persoon heeft een eigen beweging/levensweg. Welke bewegingsruimte heeft uw lichaam en past dit?  Gedurende het leven krijgt iedereen te maken met beperkingen/trauma’s van verschillende aard. Welke compensatie uw lichaam kiest is afhankelijk van hoe uw levensweg is. Als osteopaat vind ik het belangrijk om te kijken naar uw klacht binnen uw lichaamsdynamiek.

Knieklachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een direct trauma aan de knie of door een compensatie op een eerdere blessure. In de praktijk betekent dit dat mensen met dezelfde klacht op verschillende wijze behandeld kunnen worden.

De oorzaak van de klacht is uniek.

Intake, onderzoek  en behandeling osteopathie

Na het maken van een afspraak, ontvangt u een intake formulier wat u vooraf kan invullen en bij het eerste consult met u wordt doorgenomen. Vervolgens vindt een lichamelijk onderzoek plaats om te bepalen welke structuren een verminderde beweeglijkheid hebben. Na het bespreken van uw onderzoeksresultaten wordt een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan houdt rekening met uw ziektegeschiedenis en aard en duur van uw klachten.

De behandeling bestaat uit specifieke manuele technieken gericht op weefselontspanning en het herstellen van uw mobiliteit. De technieken zijn over het algemeen mild met een diepgaand effect. Daarnaast kan een advies gegeven worden met betrekking tot o.a. leefstijl, voeding, ontspanning etc. om het herstellend vermogen van het lichaam verder te ondersteunen.

Na 2 tot 8 weken vindt doorgaans een vervolgconsult plaats, afhankelijk van de ernst/ duur van uw klachten. Deze tijd heeft het lichaam nodig om te komen tot een nieuw evenwicht. Er zal dan een evaluatie plaatsvinden en gekeken worden naar veranderingen binnen het patroon van gevonden blokkades. Doorgaans kan binnen gemiddeld drie/vier behandelingen bekeken worden of osteopathie tot een vermindering van de klachten heeft geleid. Bij chronische klachten kan dit wat meer zijn.

Reactie op een osteopathische behandeling

Ieder persoon reageert anders op een osteopatische behandeling. Er kan direct een vermindering van klachten zijn, maar  ook een korte verergering van de klacht(en) is een bekend verschijnsel. Dit is een teken dat het lichaam zoekende is naar een nieuw evenwicht. Sommige mensen reageren met vermoeidheid of hoofdpijn na een behandeling. Ook emotionele reacties komen voor. Het is aan te raden om de dag van behandeling verder rustig door te brengen. Dat houdt in dat er geen zware fysieke inspanning meer geleverd hoeft te worden nadien (niet sporten/ werken).